تفاوت اصلی مراحل گردآوری داده در پژوهش کیفی و کمی ناشی از تفاوت میان دادههای این دو گونه است. به طوری که در پژوهش کیفی باید دادههایی مانند متن و عکس از تعداد کمتری مشارکتکننده و آن هم با پرسشهایی بازتر گردآوری شوند. در ادامه این تفاوتها بیشتر مشخص میشوند:
در مرحلۀ انتخاب مکان و مشارکتکنندگان، تفاوت رویکردهای کمی و کیفی در این است که در پژوهش کیفی هدف تعمیم به جامعه نیست و بیشتر توجه به شناخت و اکتشاف ژرف پدیده دارد. بنابراین، انتخاب افراد و مکان به صورت هدفمند (purposeful sampling) یا از روی قصد صورت میگیرد. برخلاف پژوهش کمی که بیشتر از نمونهگیریهای تصادفی استفاده میشود.برای آشنایی با نمونهگیری هدفمند و تصادفی، و دیگر نمونهگیریهای کیفی و کمی میتوان به فصل ششم و هفتم کتاب «کرسول» (2012) مراجعه کرد.
در پژوهش کیفی به دلیل این که داده باید ژرف و در ارتباط با بافت گردآوری شود، پژوهشگر به دسترسی بیشتری به مکان و افراد نیاز دارد. همین موضوع وی را با حساسیت و چالشهای اخلاقی بیشتری نیز درگیر میکند. در حالی که، در پژوهش کمی میتوان دادهها را از افراد به صورت ناشناس و از راه دور هم گردآوری کرد.
در هر دو رویکرد دادههایی مانند مصاحبه، مشاهده، و اسناد گردآوری میشوند. با این حال، در مقایسه با پژوهش کمی، در پژوهش کیفی دیدگاههای مشارکتکنندگان کمتر محدود میشوند.
در هر دو رویکرد، باید دادهها و اطلاعات گردآوری شده از هر مشارکتکننده ثبت شود. با این حال، پژوهشگر در رویکرد کیفی به جای استفاده از یک ابزار واحد، بیشتر از پروتکلهایی برای سازماندهی اطلاعات هر مشارکتکننده استفاده میکند.
در پژوهش کیفی گردآوری داده و تجزیه و تحلیل دادهها گامی گسسته محسوب نمیشود. در این رویکرد فرایند تجزیه و تحلیل دادهها میتواند پس از گردآوری هر داده شروع شود تا پژوهشگر بتواند بینشهای تازهای را که پدید میآید در گردآوری داده بکار گیرد. بنابراین مدیریت تعامل بین پژوهشگر و منبع دادهای در طول زمان مسئلهای مهم است.