- چه چیزهایی را؟
- از چه کسانی یا چه منابعی؟
- و چگونه میخواهم بپرسم؟
- مسئله پژوهش و حد و مرز شکاف دانشی در پژوهش به دقت چارچوببندی شده باشد؛
- پرسش و هدف پژوهش مشخص باشند؛
- و پژوهشگر تسلط خوبی بر متون، نظریهها و پژوهشهای مرتبط داشته باشد؛
- تا بتواند از دل آنها متغیرها و سازههای مناسبی را برای پژوهیدن پرسش پژوهشش استخراج کند و به پرسشهای بالا پاسخ دهد.
- چه متغیرها و سازههایی را میخواهم مطالعه کنم؟
- چرا و چگونه این متغیرها یا سازهها به من کمک میکنند تا پرسش پژوهشم را مطرح کنم؟
- و حول محور هر سازه یا متغیر چه پرسشها/گویههایی میخواهم طراحی کنم و از جامعه پژوهشم بپرسم که از سر جمع تحلیل پاسخهای آنها بتوانم به پرسش اصلی پژوهشم پاسخ دهم؟
عبارت چارچوب نظری معمولا در پژوهشهای کمی استفاده میشود مادامیکه پژوهشگر برای تهیه نقشه راه و تبیین فرضیههای پژوهشش (research hypotheses) از یک نظریه یا ترکیبی از سازههای چند نظریه استفاده میکند.
عبارت چارچوب (مدل) مفهومی معمولا در پژوهشهای کیفی استفاده میشود مادامیکه پژوهشگر از تحلیل و دستهبندی یافتههای پژوهشهای پیشین به عنوان نقشه راهی برای طراحی ابزار و پرسشهای عملیاتی (fieldwork questions) پژوهشش استفاده میکند.
در هر دو صورت چارچوب نظری/مفهومی حول محور پرسش و هدف پژوهش طراحی میشوند و قرار است نقشه راهی برای پاسخ به پرسش پژوهش ارائه دهند. به همین دلیل در ادامه مفهوم و چگونگی اسکلتبندی و طرح پرسش و هدف پژوهش تشریح میشوند.
پژوهیدن عمیق و صحیح یک موضوع/پدیده/مفهوم/رویداد بدون داشتن چارچوب علمی مشخص و مستند – که به ما بگوید برای پاسخ به پرسش پژوهش چه چیزهایی باید بپرسیم – تقریبا غیرممکن است.
حتی در پژوهشهای استقرایی (inductive) که پژوهشگر با پرسشی نسبتا باز وارد بافت پژوهش میشود و از جامعه پژوهشش سوال میپرسد، پس از یکی دو مصاحبه یا مشاهده اول، مبتنی بر تحلیل پاسخهای دریافتی مدل مفهومی اولیه پژوهشش را میسازد. و بعد از آن است که درمییابد چه پرسشهایی باید از جامعه پژوهشش بپرسد تا آنها را عمیقا درگیر پرسش پژوهشش کند و دانش پیدا و پنهان آنها را درباره موضوع/پدیده موردمطالعهاش استخراج و گردآوری کند.
به عبارتی کار گردآوری داده زمانی رسما شروع میشود که پژوهشگر بداند برای طرح پرسش اصلی پژوهشش باید چه پرسشهایی از جامعه /بافت پژوهشش بپرسد. و چون تقریبا هیچ موضوعی وجود ندارد که درباره آن دانشی وجود نداشته باشد، خردمندانه این است که پژوهشگر قبل از ورود به بافت پژوهش، با مطالعه و تحلیل متون و پژوهشهای مرتبط - و فهم اینکه مطالعات اصیل حوزه موردنظر درباره موضوع چه پرسیدهاند و از چه شیوههایی برای پرسیدن موضوع استفاده کردهاند - با اعتماد به نفس وارد بافت پژوهش شود. این آمادگی کمک میکند پژوهشگر
- پرسشهای بیربط مطرح نکند و به این ترتیب جامعه پژوهش را به خود بیاعتماد یا بیمحل نکند و فرصتهای تولید دانش را از دست ندهد؛
- پرسشهای خوبی که واقعا برانگیزاننده دانش پیدا و پنهان جامعه پژوهش هستند را بپرسد و یا از قلم نیاندازد؛
- و مطمئن شود که آنچه میپرسد تکراری نیست و واقعا ارزش پژوهیدن دارد؛
- بدین منظور لازم است تا پژوهشگر مدل مفهومی پژوهشش را بسازد و قبل از ساخت آن باید مطمئن شود که فونداسیون آن را مهیا کرده است.
همانگونه که در تصویر زیر آمده زمانی پژوهشگر میتواند برای ساخت مدل مفهومی پژوهشش دست به کار شود که بداند پرسش پژوهشش چیست و زمانی میتواند بگوید پرسش پژوهشش چیست که توانسته مسئله و هدف پژوهشش را با چارچوببندی دقیق اسکلتبندی و بیان کند.
پس قبل از هر اقدامی:
- ابتدا مسئله پژوهش خود را به دقت – و با درنظرگرفتن شکاف دانشی – اسکلتبندی کنید؛
- سپس هدف و پرسش پژوهش خود را حول محور مسئله پژوهشتان طراحی کنید؛
- و پس از مشخص شدن دقیق پرسش و هدف پژوهشتان برای ساخت مدل مفهومی یا چگونگی پاسخ به پرسش پژوهشتان اقدام نمایید.
در ادامه آموزههایی درباره این موارد ارائه میشوند.
- در مقایسه با رویکرد توسعه قابلیتهای انسانی، رویکرد مدیریت هدفگرا چگونه میتواند بر روحیه همکاری کارکنان تاثیر بگذارد؟
- که میتواند پاسخ داده شود
- در ارتباط دقیق با متغیری طراحی شده که در بیانیه مسئله آمده است
- با مسئلهای واقعی سینک است که دغدغه مدیران سازمانهاست
- پرسش اصیلی است چون قبلا پاسخ داده نشده است
- و بالاخره متغیرها/مولفههایی که قرار است مطالعه شوند و روابط آنها را به دقت بیان میکند.
- پرسش فرعی 1- رویکرد مدیریت هدفگرا چگونه بر سطح روحیه همکاری کارکنان تاثیر میگذارد؟
- پرسش فرعی 2 - رویکرد مدیریت قابلیتهای انسانی چگونه بر سطح روحیه همکاری کارکنان تاثیر میگذارد؟
- پرسش فرعی 3- خروجی مطالعه این دو رویکرد چگونه با هم قابل مقایسه هستند؟
براساس تجربه کاربران شبکههای اجتماعی، چه عواملی این شبکهها را برای آنها جذاب میکنند؟ (پرسش کیفی) آیا رابطه معناداری میان این عوامل وجود دارد؟ (پرسش کمی)
برای طراحی پرسش پژوهش نکات زیر باید مدنظر قرار گیرند:- پرسش پژوهش نباید خیلی ساده مثلا از نوع «بله» یا «نه» باشد.
- پرسش پژوهش باید به گونهای باشد که پاسخ به آن واقعا نیازمند پژوهش باشد.
- پرسش پژوهش باید دقیق و شفاف بیان شود و چارچوب آن مشخص باشد

- بررسی ارتباط میان متغیر الف و ب (مطالعه رابطهای)
- مقایسه تاثیر یک متغیر بر دو یا چند گروه (مطالعه مقایسهای)
- توصیف یک متغیر (مطالعه توصیفی)
مثال بیانیه هدف برای مطالعه کمی:
هدف این پژوهش بررسی ارتباط میان متغیر مستقل با متغیر وابسته از نظر ........ (جامعه پژوهش) در ...... (بافت موردنظر) است.
برای بیان هدف در پژوهش کیفی عناصر زیر را مدنظر قرار دهید و هدف پژوهشتان را در یک جمله بنویسید:- نوع پژوهشتان را مشخص کنید (مثلا پژوهش کیفی یا به طور مشخصتر گراندد تئوری، مردمنگاری، موردپژوهی، پدیدارشناسی و ...)
- به پدیده موردمطالعه اشاره کنید
- از افعال کیفی مانند: به بررسی مفهوم ... میپردازد؛ پدیده / مفهوم .... را مورد بررسی قرار میدهد؛ به شناسایی/ کشف عوامل تاثیرگذار بر ..... میپردازد.
- به جامعه پژوهش خود – اگر مشخص است - اشاره کنید
- بافت پژوهش یا زمینهای که قرار است پژوهش در آن انجام شود را مشخص نمایید.
مثال بیانیه هدف برای مطالعه کمی:
این پژوهش کیفی/گراندد تئوری (نوع پژوهش) قصد دارد مفهوم حریم خصوصی در شبکههای اجتماعی (پدیده) را از منظر کاربران آنلاین شبکه اجتماعی (جامعه پژوهش) فیسبوک (بافت پژوهش) کشف و تشریح کند.
در این پژوهش منظور از شبکههای اجتماعی ........ است و حریم خصوصی عبارت است از ...... یا به این مولفهها / ویژگیها .................. اشاره دارد (تعریف پدیده موردمطالعه).
هدفهای فرعی/اجرایی یا objectives
برای تبیین هدفهای فرعی یا objectives باید توضیح دهید که قرار است چه کارهایی انجام دهید تا هدف پژوهشتان را محقق کنید. مثلا برای رسیدن به هدف تعریف شده در پژوهش کیفی میتوانیم این گامها یا هدفهای فرعی را برای پژوهش تعریف کنیم:
- مطالعه متون مربوطه و شناسایی مولفههای تعریف کننده حریم خصوصی در شبکههای اجتماعی - به طور کلی - و در شبکه اجتماعی فیسبوک به طور مشخص
- دستهبندی و طراحی مدل مفهومی حریم خصوصی در شبکههای اجتماعی
- طراحی ابزار پژوهش حول محور مدل مفهومی
- گردآوری و تحلیل داده موردنیاز از طریق مصاحبه با کاربران آنلاین شبکه اجتماعی فیسبوک
- دستهبندی و مدلسازی یافتهها
- اعتباریابی مدل نهایی از طریق پیمایش
پس از طرح پرسش اصلی پژوهش که معمولا یک یا دو پرسش است، برای ورود به بافت پژوهش باید پرسشهای عملیاتیتر و مشخصتری تبیین شوند. این پرسشها مشخص میکنند که قرار است پرسش اصلی پژوهش چگونه (یا در قالب چه پرسشها و فرضیههایی) پرسیده شود؟
به عبارتی برای پژوهیدن پرسش پژوهش قرار است چه پرسشهایی پرسیده شوند؟
برای طرح چنین پرسشهایی لازم است تا مجدد پژوهشگر به متون و پژوهشهای مرتبط مراجعه کند اما این بار با تمرکز بیشتر روی بعد یا ابعاد موضوعی که تصمیم گرفته است مورد پژوهش قرار دهد. یادآوری میشود که پژوهش اصولا و اساسا فرایند «تکرار-تا-اشباع» است.
با هر بار مطالعه حدود و دامنه پژوهش مشخصتر میشود و در هر مرحله که حدود و دامنه پژوهش مشخصتر میشود لازم است تا پژوهشگر مطالعهاش را متمرکزتر کند. یعنی روی متون و پژوهشهایی (یا یافتههایی) زوم کند که به او کمک میکنند تا پرسش پژوهشش را دقیقتر و موثرتر از جامعه پژوهشش بپرسد.
از این منظر خروجی هر مرحله مطالعه متون و پژوهشها، فیلتر (یا گستره و عمق) مطالعاتی پژوهشگر را مشخصتر و باریکتر میکند. این فیلتر ابتدا با رصد شکاف دانشی و بیان مسئله باریک میشود، سپس با طرح پرسش و هدف پژوهش و بعد از آن هم با طرح پرسشهای فرعی و یا فرضیههای پژوهش و در نهایت هم با مدل مفهومی پژوهش. بنابراین در این مرحله، با در دست داشتن پرسش اصلی پژوهش، پژوهشگر باید سراغ متون و پژوهشها برود تا بتواند پرسشهای فرعی و یا فرضیههای پژوهشش را ارائه کند. برای درک بهتر این موضوع به مثال زیر دقت کنید:
پژوهشگری که قصد دارد درباره میزان سواد اطلاعاتی دانشجویان دانشکده الف در دانشگاه ..... مطالعهای انجام دهد باید – با درنظرگرفتن شکاف دانشی - مشخص کند میخواهد چه پرسشهایی را درباره سواد اطلاعاتی مطرح کند. مثلا اینکه:
- آیا میخواهد درباره مهارت «فهم و بیان نیاز اطلاعاتی» دانشجویان پرسشهایی مطرح کند؟
- یا مهارت «جستجوی اطلاعات و مدیریت جستجو» آنها؟
اگر قرار است درباره مهارت «فهم و بیان نیاز اطلاعاتی» دانشجویان پرسشهایی را مطرح کند، این پرسشها حول محور چه سازهها یا مولفههایی قرار است طراحی شوند؟
برای پاسخ به این پرسش لازم است تا پژوهشگر مطالعه عمیقی درباره چیستی و ابعاد گوناگون مهارت «فهم و بیان نیاز اطلاعاتی» در بافت پژوهش و یادگیری – که بافت غالب پژوهش موردنظر است – داشته باشد (بافت غالب پژوهش موردنظر پژوهش و یادگیری است چون جامعه هدف دانشجویان هستند و فعالیت اصلی آنها پژوهش و یادگیری است) و درباره اینکه اصولا دانشجویی که در بافت پژوهش و یادگیری توانایی فهمیدن و بیان نیاز اطلاعاتیاش را دارد از چه دانش و مهارتهایی برخوردار است و با چه مولفههایی این توانایی او قابل سنجش هستند؟
احتمالا پس از تحلیل متون (مدلها و استانداردها) و پژوهشهای مرتبط در نهایت بتواند «فهم و بیان نیاز اطلاعاتی» را در قالب مولفههای زیر تعریف کند:
- توانایی تشخیص ابعاد مختلف موضوع در دست پژوهش یا موردعلاقه
- توانایی ارائه نقشهای از مفاهیم مرتبط با موضوع
- توانایی فهم زبان و سازمان دانش ثبت شده در منابع و پایگاههای اطلاعات رشته موردنظر
- توانایی اسکلتبندی عنوان پژوهش در قالب یک بیانیه (statement) شسته رفته
- توانایی تجزیه عنوان پژوهش به کلیدواژهها و اجزای تشکیل دهندهاش
- توانایی بیان (یا ترجمه) نیاز اطلاعاتی به زبان منابع و پایگاههای اطلاعات
از سرجمع این مولفههاست که پژوهشگر میتواند پرسشهای فرعی پژوهشش را طراحی کند و بر پایه آنها مدل مفهومی پژوهشش را بسازد. یعنی به صورت دقیق بگوید با تمرکز بر چه مولفههایی قصد دارد میزان توانایی «فهم و بیان نیاز اطلاعاتی» دانشجویان هدف را مطالعه و اندازهگیری کند. در این صورت پرسش اصلی او میتواند در عبارت زیر تبیین شود:
- وضعیت توانایی «فهم و تبیین نیاز اطلاعاتی» دانشجویان دانشکده الف دانشگاه .... چگونه است؟
و پرسشهای فرعی او در قالب چند پرسش زیر قابل تبیین هستند که میتوانند در بافت انجام پروژههای کلاسی – و در بافت رشته و یا حتی درسی مشخص - موردمطالعه قرار گیرند:
- سطح توانایی دانشجویان در حوزه تشخیص ابعاد مختلف یک موضوع چگونه است؟
- سطح توانایی دانشجویان در حوزه ارائه نفشه مفهومی موضوع پژوهششان چگونه است؟
- سطح توانایی دانشجویان در فهم زبان و ساختار محتوای پایگاههای اطلاعات مرتبط چگونه است؟
- سطح توانایی دانشجویان در اسکلتبندی عنوان پژوهششان چگونه است؟
- سطح توانایی دانشجویان در تجریه عنوان پژوهششان و تعیین ابعاد دقیق عنوان پژوهششان چگونه است؟
- سطح توانایی دانشجویان در ترجمه و فرمولبندی نیاز اطلاعاتیشان در پایگاههای اطلاعات مرتبط چگونه است؟
در صورتی که پژوهشگر موارد بالا را از دل متون و پژوهشهای معتبر استخراج کرده باشد، بسته به رویکرد و روش انتخابی برای انجام پژوهشش، میتواند آنها را در قالب فرضیههایی هم مطرح کند. مثلا اینکه:
- بین میزان ورزیدگی دانشجویان در طراحی نقشه مفهومی و تبیین نیاز اطلاعاتیشان رابطه معنادار مثبتی وجود دارد.
- بین ورزیدگی دانشجویان در استفاده از نمایههای موضوعی مندرج در پایگاههای اطلاعات و تبیین نیاز اطلاعاتیشان رابطه معنادار مثبتی وجود دارد.
- و ....
- سطح توانایی دانشجویان در ترجمه و فرمولبندی نیاز اطلاعاتیشان در پایگاههای اطلاعات مرتبط چگونه است؟
- توانایی استفاده از تزاروسها
- توانایی استفاده از نمایههای موضوعی
- توانایی دنبال کردن کلیدواژههای مقالات
- توانایی یافتن واژههای اعم، اخص و همارز موضوع موردنظر
- و ....
- چی بپرسم؟ (پرسشهای عملیاتی پژوهش)
- از کی بپرسم؟ (جامعه پژوهش)
- چطوری بپرسم؟ (روش گردآوری و تحلیل داده)
- چی بپرسم؟
- اینکه آیا پژوهشگر نقشه راه مناسبی برای پژوهشش انتخاب کرده است؟
- آیا این نقشه راه او را به پاسخ میرساند؟
- یا نقشه راه غلط است و او را به ناکجاآباد میرساند؟
- از کی بپرسم؟
- چطوری بپرسم؟
- اساتید بانکداری
- مسئولان بانک
- کاربران بانک
- دانشجویان علوم بانکداری
- ابزار پژوهش - مثلا محتوای پرسشنامه، یا پرسشهای مصاحبه یا پرسشهای مشاهده و ... - روی چه مبنای نظری سوار شدهاند و حول محور چه متغیرها، مولفهها و یا سازههایی طراحی شدهاند.
- و این مبنا چقدر معتبر، جامع و دقیق است؟
Edmonds, W. Alex and Kennedy, Tom D. 2013. An Applied Reference Guide to Research Designs: Quantitative, Qualitative, Mixed Methods. London: Sage
Kinmond, Kathryn. 2012. Doing your qualitative psychology project, Chapter 2: Coming up with a research question. Sage Publication Online. Retrieved in 28 Dec 2015
Laerd Dissertations. 2012. How to structure quantitative research questions. Lund Research Ltd. Retrieved in 28 Dec 2015
McGaghie, William C.; Bordage, Georges; Shea, Judy A.2001. Problem Statement, Conceptual Framework, and Research Question, Academic Medicine 76(9): 923-924. Retrieved in 25 Dec 2015
Ploeg, Jenny. 1999. Identifying the best research design to fit the question. Part 2: qualitative designs. Evidence-based Nursing. 2: 36-37
Writing Studio. 2007. Formulating Your Research Question. Vanderbilt College of Arts and Science, USA. Retrieved in 28 Dec 2015
Writing Studio. [2015]. What Makes a Good Research Question? Thomson Writing Program, Duke University, Retrieved in 28 Dec 2015
در ادامه منابع مفید برای مطالعه بیشتر - به تفکیک نوع منبع - آمدهاند.
- چطور موضوع پژوهشم را چارچوببندی کنم؟
- چطور متغیرها و سازههای مناسب برای پژوهشم انتخاب کنم؟
- چطور مدل مفهومی پژوهشم را بسازم؟
- چطور ابزار پژوهشم را بسازم؟
- چی بپرسم؟ از کی بپرسم؟ چطوری بپرسم؟
- چطور بعد از گردآوری داده و تحلیل یافتهها، در بخش نتیجهگیری نوآوری پژوهشم را برجسته کنم؟