یکی از مهمترین بخشهای پژوهش که سنگ بنای شواهد تجربی و تفسیری را فراهم میسازد بخش گردآوری داده است. این موضوع به مانند آشپزی برای پخت یک غذای خوب و سالم است که نیاز به مواد اولیۀ مناسب خود را دارد. بدون گردآوری درست دادههای درست هم نمیتوان به پرسشهای پژوهش پاسخ داد و در ادامه هم منجر به ارائۀ یافتههای غیر قابل قبولی میشود که مزۀ آن مورد پسند جامعۀ علمی قرار نمیگیرد. در این راستا، مراحل گردآوری داده و مهمترین شیوههای آن معرفی خواهند شد. این کار به پژوهشگر کمک میکند تا بتواند بهترین شیوه یا شیوههای گردآوری داده را برای کار خود انتخاب کند. نخستین نکتهای که وجود دارد این است که گردآوری داده در پژوهش پس از اقداماتی مانند تعریف مسئله، ایجاد چارچوب نظری، بیان فرضیهها/پرسشها، مشخص کردن طرح پویش، و تعریف رویههای نمونهگیری انجام میشود. بنابراین پژوهشگر بایداقدامات لازم را پیش از گردآوری داده انجام دهد.
مراحل گردآوری داده فراتر از تعیین شیوۀ گردآوری داده است. بنابراین ابتدا مراحل گردآوری داده تشریح میشوند و پس از آن شیوههای گردآوری داده و مراحلی را که میتوان در آن شیوه پیمود معرفی میشوند.
مراحل گردآوری داده
این مراحل همچنین جدا از کمی یا کیفی بودن دادهها مطرح میشوند. البته تفاوتهایی در کمی یا کیفی بودن دادهها وجود دارند که بیشتر در برخی از تکنیکهای اجرای مراحل است و نه کلیات مراحل، که به آنها نیز اشاره میشوند. در ادامه گام به گام گردآوری داده آمده است.
اگر تعداد مشارکتکنندگان کم است میتوان کل گروه را به روش سرشماری بررسی کرد اما در صورتی که تعداد زیاد است نیاز به نمایندگانی (representative) از کل گروه مورد مطالعه وجود دارد. در واقع این نمایندگان، نمونهای از جامعۀ هدفهستند که پژوهش در آن انجام میشود.منظور از جامعۀ هدف، گروهی از افراد با برخی از ویژگیهای مشترک هستند که پژوهشگر میتواند براساس اهداف پژوهش تعیین کند و مطالعۀ خود را بر روی آنها انجام دهد. البته پژوهشگران علوم اجتماعی از واژۀ پاسخدهندگان (respondents) به عنوان افرادی که اطلاعاتی از خودشان ارائه میدهند استفاده میکنند. در این میان، فرد آگاه یا مطلع (informant) عضوی از گروه است که میتواند به طور مستقیم دربارۀ خود گروه صحبت کند. تعیین محدودۀ مطالعه در روشهای کمی و کیفی تفاوتهایی دارند که در بخش «تفاوتهای گردآوری دادههای کمی و کیفی» به آنها اشاره میشوند.
- آشنا شدن با سازمان یا گروه و اهداف آنها پیش از برقراری تماس
- اختصاص زمان کافی
- استفاده از مخاطبان نزدیک (دوست، آشنا، و همکار) یا پیدا کردن افراد جدید در سازمان
- شفاف ساختن اهداف و زمان دسترسی
- برطرف کردن نگرانیهای سازمان در رابطه با میزان منابع موردنیاز، پیامدهای منفی پژوهش، و محرمانگی اطلاعات
- برشمردن مزایای پژوهش برای سازمان
- استفاده از واژهها و بیان مناسب به دور از هر گونه رئیسبازی، خستهکنندگی، و یا تهدیدکنندگی
- تسهیل فرایند تحویلپاسخها برای مشارکتکننده
- افزایش تدریجی سطح دسترسی به سازمان از کم تا زیاد
- افزایش اعتبار میان مشارکتکنندگان با احترام گذاشتن و رعایت حقوق آنها
- و ...
بهترین راه برای کسب اجازه به ویژه از سازمان ارسال یک نامۀ رسمی است. پیشنهاد میشود این نامه مواردی را مانند هدف مطالعه، میزان زمان لازم، چگونگی استفاده از دادهها و یافتهها، چگونگی انجام گردآوری دادهها، مزایای انجام پژوهش، و چگونگی حفاظت از اسرار مشارکتکنندگان دربرگیرد.
ارسال درخواست و همچنین توجه به راهبردهای بیان شده میتواند در بدست آوردن دسترسی به منبع داده به پژوهشگر کمک فراوانی کند. همچنین پژوهشگر باید به این موضوع توجه کند که گرفتن مجوز دسترسی از مکان بهویژه برای مشارکتکنندگان در سازمان این قدرت را در اختیار وی قرار نمیدهد که هر گونه خواست میتواند با مشارکتکنندۀ سازمانی رفتار کند. بلکه برای این که بتواند از بیشینۀ همکاری مشارکتکنندگان استفاده کند باید به حقوق تک تک آنها احترام بگذارد. این موضوع در زمینۀ اخلاق گردآوری داده قرار میگیرد که در مرحلۀ آخر گردآوری داده به آن اشاره میشود.
در پژوهشهای کیفی، برای تعیین شکل مناسب دادهها، پژوهشگر باید شناخت دقیقی از پرسشهای پژوهش بدست آورد. در این گونه پژوهشها، پرسشها بیشتر عمومی و باز هستند تا پژوهشگر بتواند دیدگاهها و رفتار مشارکتکننده را بدون تأثیر دیدگاه خود مورد بررسی قرار دهد. همچنین به دلیل این که هدف شناخت ژرف پدیده است، پژوهشگر نیازمندشکلهایی از داده است که اطلاعات بیشتری را در اختیار وی قرار دهد. در این گونه پژوهشها دادهها میتوانند در شکلهایی مانندیادداشتهای میدانی و ترسیمهایی در مشاهده، رونوشتهایی از مصاحبۀ باز یا پاسخ پرسشهای باز پرسشنامه، متن اسناد یا یادداشتهاییازآنها، و آثار دیداری و شنیداری مانند عکس، نوارهای ویدئویی، صدا، اشیاء، و ... پدیدار شوند. به عنوان نمونه، برای شناخت یک شبکۀ اجتماعی و کاوش ویژگیهای آن نیاز به دادهها و اطلاعاتی مانند ماهیت مورد، پیشینۀ تاریخی، محیط فیزیکی، زمینههای اقتصادی، سیاسی، و قانونی، و ویژگیهای رقابتیآن وجود دارد که از یادداشتهایمشاهدۀ پایگاه، پرسش از کاربرانآگاه و مدیران، و یا بررسی مستندات ساخت و توسعۀ آن بدست میآیند.
در صورتی که این ابزار در نوشتههای پیشین وجود دارد پژوهشگر میتواند با کسب اجازه از صاحب ابزار از آن به طور کامل یا با انجام تغییراتی استفاده کند. در غیر این صورت، پژوهشگر باید ابزار را طراحی کند. البته باید به موضوعها و چالشهای مربوط به طراحی ابزار هم توجه کند. برای آگاهی بیشتر میتوان به بخش طراحی ابزار مراجعه کرد.پروتکل پژوهش که بیشتر در پژوهشهای کیفی بکار میرود به پژوهشگر کمک میکند تا اطلاعات گزارش شدۀ مشارکتکنندگان را سازماندهی کند. پروتکلها دربرگیرندۀ فرایند ثبت اطلاعات هستند به گونهای که پژوهشگر را از مشکلات بالقوۀ گردآوری داده و چالشهای اخلاقی تأثیرگذار بر کیفیت داده آگاه میسازد. به عنوان نمونه، پروتکل مصاحبه میتواند راهنمای فرایند مصاحبه، پرسشها، و فضایی برای یادداشتبرداری را دربرگیرد و پروتکل مشاهده میتواند گاهشناسی رویدادها، تصویر افراد، تصویر یا نقشهای از محیط، یا نقل قول کلمه به کلمه از افراد را دربرگیرد. به عنوان یک نمونه خاصتر، پروتکل مصاحبه در مورد عوامل موفقیت تأثیرگذار بر پایگاههای شبکۀ اجتماعی میتواند از سه بخش زیر تشکیل شود:
بخش نخست: ارائۀ توضیحاتی در رابطه با موضوع مصاحبه که هدف آن آماده ساختن مصاحبهشونده از نظر ذهنی و روحی برای مصاحبه است.
بخش دوم: پرسش از نقش و فعالیتهای مشارکتکننده در شبکۀ اجتماعی و همچنین برداشت و تعریف وی از شبکه و کارکردهای آن که هدف آن مفهومسازی پایگاه شبکۀ اجتماعی به طور کلی است.
بخش سوم: پرسش دربارۀ عوامل موفقیت که هدف آن استخراج عوامل مؤثر بر موفقیت پایگاه شبکۀ اجتماعی «انجمن» است.
موضوع دیگر توجه به چالشهای اخلاقی است. به طور کلی اخلاق در بافت پژوهش به مناسب بودن رفتار پژوهشگر در رابطه با رعایت حقوق موضوع مورد مطالعه یا تأثیرپذیر از مطالعه اشاره دارد.در گردآوری داده، اخلاق بیشتر به گردآوری دادۀ اخلاقی و مسئولیتپذیر تکیه دارد. یعنی پژوهشگر باید داده را به صورت اخلاقی و با احترام کامل نسبت به افراد مشارکتکنندهو مکان گردآوری کند. توجه به حریم خصوصی و همچنین ناشناس ماندن مشارکتکننده در صورت درخواست وی یکی از نکات مهم است. همچنین مشارکتکنندگان باید از هر گونه دخالت بیمورد در امور شخصی، نگرانی در مورد پژوهش، ناراحتیهای فیزیکی، خجالت، و دیگر آسیبها در امان بمانند.در مورد مکان هم پژوهشگر باید توجه کند که ممکن است حضور وی برای مصاحبه یا مشاهده باعث برهم زدن آرامش محیط شود. بنابراین باید تا آنجایی که میتواند ایجاد اختلال در محیط را کاهش دهد.
مجموعۀ اصول اخلاقی پژوهش میتوانند در قالب آییننامههای اخلاقی (code of ethics) ارائه گردند. این مجموعه میتواند توسط دانشگاهها، پژوهشگاهها، نهادها و انجمنهای مستقل، سازمانهای دولتی، و ... تهیه شود و در اختیار پژوهشگر قرار گیرد.در این مجموعههاتوجه به چالشهای زیر در اخلاق گردآوری داده توصیه میگردند:
- ماهیت داوطلبانه بودن حضور در پژوهش و حق عدم شرکت در بخش یا کل فرایند
- رضایت مشارکتکننده و توجه به مسئلۀ فریب
- عدم برهم زدن آرامش و نظم سازمان مشارکتکننده
- حریم خصوصی و همچنین توجه به انتشار/عدمانتشار ناممشارکتکننده/سازمان درگیر
- محرمانگی دادهها و اطلاعات بدست آمده از افراد و سازمان
- توجه به واکنشهای مشارکتکنندگان و مواردی مانند خجالت، استرس، ناراحتی، درد، و آسیب
- و ...
به طور کلی پیشنهاد میشود پژوهشگر با این دید وارد محیط شود که آن مکان و مشارکتکنندگان قرار است با در اختیار گذاشتن وقت و همچنین اطلاعات و دانش خود مواد اولیۀ پژوهش را فراهم سازند. بنابراین کمترین انتظاری که میرود احترام به حقوق آنها است. در صورت امکان میتوان مشوقها و هدایایی را هم برای افراد مشارکتکننده درنظر گرفت.
در مرحلۀ انتخاب مکان و مشارکتکنندگان، تفاوت رویکردهای کمی و کیفی در این است که در پژوهش کیفی هدف تعمیم به جامعه نیست و بیشتر توجه به شناخت و اکتشاف ژرف پدیده دارد. بنابراین، انتخاب افراد و مکان به صورت هدفمند (purposeful sampling) یا از روی قصد صورت میگیرد. برخلاف پژوهش کمی که بیشتر از نمونهگیریهای تصادفی استفاده میشود.برای آشنایی با نمونهگیری هدفمند و تصادفی، و دیگر نمونهگیریهای کیفی و کمی میتوان به فصل ششم و هفتم کتاب «کرسول» (2012) مراجعه کرد.در پژوهش کیفی به دلیل این که داده باید ژرف و در ارتباط با بافت گردآوری شود، پژوهشگر به دسترسی بیشتری به مکان و افراد نیاز دارد. همین موضوع وی را با حساسیت و چالشهای اخلاقی بیشتری نیز درگیر میکند. در حالی که، در پژوهش کمی میتوان دادهها را از افراد به صورت ناشناس و از راه دور هم گردآوری کرد.
در هر دو رویکرد دادههایی مانند مصاحبه، مشاهده، و اسناد گردآوری میشوند. با این حال، در مقایسه با پژوهش کمی، در پژوهش کیفی دیدگاههای مشارکتکنندگان کمتر محدود میشوند.
در هر دو رویکرد، باید دادهها و اطلاعات گردآوری شده از هر مشارکتکننده ثبت شود. با این حال، پژوهشگر در رویکرد کیفی به جای استفاده از یک ابزار واحد، بیشتر از پروتکلهایی برای سازماندهی اطلاعات هر مشارکتکننده استفاده میکند.
در پژوهش کیفی گردآوری داده و تجزیه و تحلیل دادهها گامی گسسته محسوب نمیشود. در این رویکرد فرایند تجزیه و تحلیل دادهها میتواند پس از گردآوری هر داده شروع شود تا پژوهشگر بتواند بینشهای تازهای را که پدید میآید در گردآوری داده بکار گیرد. بنابراین مدیریت تعامل بین پژوهشگر و منبع دادهای در طول زمان مسئلهای مهم است.
تاکنون دستهبندیهای گوناگونی برای شیوههای گردآوری داده ارائه شده است. این شیوهها براساس مکان به کتابخانهای، میدانی، و آزمایشگاهی تقسیم شدهاند.
با این حال، برخی این دستهبندی را به شکل ابزاریتر مورد بررسی قرار دادهاند و به جای شیوۀکتابخانهایاز بررسی پژوهشها و اطلاعات موجود، و استفاده از مستندات و یا دادههای ثانویه و اسنادی؛ و به جای شیوههای میدانی از پرسش (بررسی پرسشنامهای و مصاحبه) و مشاهده نام بردهاند.
به طور کلی برای جمعبندیشیوههایگردآوری داده، میتوان آنها را به چهار دستۀ استفاده از دادههای موجود، مشاهده، پرسش، و آزمایش تقسیم کرد. البته نکتهای که در مورد شیوههایگردآوری داده وجود دارد این است کهتمامی این شیوههامیتوانند در تمامی گونههای طرح پژوهش مانند آزمایشی، مطالعۀ موردی، مطالعۀ طولی، و ...برای گردآوری داده بکار روند. تنها نکتۀ تمایز این است که بنا بر ماهیت پژوهش ممکن است تغییراتی در نحوۀ اجرای شیوۀ گردآوری داده انجام شود.
در منابع متعددی پیشنهاد شده است که در شروع پروژه وجود دادههای موجود مرتبط بررسی شوند. این دادهها که میتوانند در پایگاههای دولتی، آرشیوهای صدا و سیما و مراکز مستندسازی، سازمانهای آماری، کتابها و مجلهها، گزارشهای سازمانهای بینالمللی، و ... یافت شوند، یکی از منابعی هستند که تمام یا بخشی از نیاز دادهای پژوهشگر را تأمین میکنند. اکنون این پرسش مطرح میشود که به چه دادههایی، دادههای موجود میگویند؟
دادههای موجود، دادههایی هستند که به صورت نوشته یا شکل، و چاپی یا الکترونیکی در دسترس هستند. این دادهها با اهدافیتوسط افراد، سازمانها، و نهادهاییاز پیش گردآوری شدهاند که میتوانند برای پژوهش جاری پژوهشگر بکار گرفته شوند. پس نکتۀ مهم این است که اهداف گردآوری داده با اهداف پژوهش در حال انجام متفاوت است. بنابراین وظیفۀ پژوهشگر این است که این منابع دادهای را براساس پرسشها و اهدافی که تعریف کرده است بکار گیرد. این موضوع میتواند پژوهشگر را مجبور به انتخاب بخشی از دادهها کند و بخش دیگر باید از روشهایی که به آنها اشاره میشوند گردآوری شود.
بکارگیری دادههای موجودبرتریهایی را به همراه دارد. یکی از برتریهای مهم آن مشخص کردن محدودۀ موردنیاز پژوهشگر برای انجام کار میدانی است. در واقع این دادهها مواردیراکه پژوهشگر نیازی نیست به دنبال آنها بگردد مشخص میکند.همچنین این گونه از دادهها میتوانند در گامهای گوناگونی در پژوهش بکار روند چرا که وابسته به پژوهش جاری نیستند. البته این موضوعهمانطور که اشاره شد محدودیتها و چالشهایی را به همراه دارد،مانند این چالش که دادههای موجود در راستای پرسشهای پژوهش نیستند و پژوهشگر باید براساس نیاز خود از آنها استفاده کند.بنابراین وظیفۀ پژوهشگر این است که پژوهشهایی را که اهداف مشابه دارند شناسایی و بررسی کند. همچنینوی باید مکانها و پایگاههایی مانند سازمانهای ملی و بینالمللی که احتمال میدهد دادۀ مرتبط با پژوهش وی را در اختیار دارند مورد بررسی قرار دهد.
یافتن دادههای موجود نیازمند بررسی و کار دقیق است. این موضوع به این دلیل است که ابتدا پژوهشگر باید از وجود چنین دادههایی آگاه شود و سپس برای دسترسی به آنها اقدام کند. البته امروزه با گسترش اینترنت بسیاری از سازمانها و افراد منابع دادهای خود را بر روی پایگاههای اینترنتی قرار دادند.
بنابراین پیشنهاد میشود پژوهشگر ابتدا به پایگاههای مرتبط با پژوهش خود مراجعه کند. گام بعدی، دسترسی تمام متن به داده است که در بیشتر موارد باید حسابی در پایگاه خریداری شود. البته برخی از سازمانها امکان دسترسی رایگان را به منابع خود فراهم کردهاند. پژوهشگر همچنین میتواند از دسترسی که دانشگاهها و مؤسسههای پژوهشی برای این کار فراهم کردهاند استفاده کند.به طور کلی، برای گردآوری دادههای موجود دو مرحله پیشنهاد میشود:
- بررسی احتمال وجود و در دسترس بودن این گونه از دادهها
- مکانیابی محل دادهها و تعیین دسترسی به آنها
پژوهشگر در گردآوری دادههای موجود باید به چند نکتۀ اخلاقی توجه کند. وی باید به دادههای اصلی وفادار بماند و هرگز نباید در دادهها دست ببرد و آنها را مطابق با میل خود تغییر دهد. همچنین وی باید به منبع داده به درستی استناد کند. نکتۀ دیگر رعایت مسائلی است که به طور کلی در روشهای دیگر گردآوری داده هم مطرح است، مانند محرمانه بودن اطلاعات مشارکتکنندگان، ضرر نرساندن به افراد، و ... با این حال، چالشهایی وجود دارند که در این روش بیشتر باید مورد توجه قرار گیرند. در ادامه به مهمترین آن اشاره میشود:
برخی از منابع دادهای موجود ممکن است از دادههای پرسش از افراد تهیه شوند که پیشتربرگۀ رضایت آنها دریافت شده است. با این حال، چالش این است که آیا برگۀ رضایت پیشین استفادۀ مجدد از دادهها را دربرمیگیرد یا خیر. اگر دربرنمیگیرد، پژوهشگر چگونه باید با این دادهها کار کند. برای این چالش، برخی از کمیتههای اخلاقی استفاده از دادهها را برای تجزیه و تحلیل دوم مجاز دانستهاند. همچنین پژوهشگر میتواند تأییدیۀ کمیتۀ اخلاقی جایی را که دادهها برای آنها گردآوری شده نیز درخواست نماید.
یکی از نخستین حسهایی که بشر برای شناخت دنیا استفاده میکند حس بینایی است که همراه با دیگر حسها دادههای مناسبی را برای شناخت دنیا در اختیار بشر قرار میدهد. بشر با نگاه دقیق و موشکافانه توانسته دادههای موجود در اطرافش را برای تجزیه و تحلیل در اختیار نیروی منطقش قرار دهد. این شیوۀ گردآوری داده در گونههای علمی و دانشگاهی با نام مشاهده کاربرد دارد. بنابراین میتوان گفت که مشاهده یکی از روشهای گردآوری داده است که در آن پژوهشگر به طور مستقیم فرایندها یا رفتارهای پدیده و سیستم را زیر نظر قرار میدهد.
با استفاده از مشاهده، پژوهشگر میتواند دادههای واقعی قابل مشاهده را دربارۀ رویدادهایی که اتفاق افتادهاند، گردآوری کند. دو شکل و دیدگاه برای مشاهده وجود دارد. دیدگاه نخست، دیدگاه داخلی است که براساس مشاهدۀ مشارکتکننده شکل میگیرد. در واقع، پژوهشگر در میدان پژوهش مشارکت دارد، البته میزان مشارکت و درگیری وی با توجه به پژوهش و بافت متفاوت میتواند تغییر کند. بنابراین در این دیدگاه پژوهشگر باید تعیین کند که تا چه اندازه میخواهد «مشارکت کند». دیدگاه دوم، مشاهدۀ غیرمشارکتکننده است که فرد مشارکتی در میدان ندارد. به عنوان نمونه، فرد در بازدید از سازمانی، تأثیر شرایط سازمانی را بر مسئلۀ پژوهش خود مشاهده میکند و یا پژوهشگر دیگری در هنگام مصاحبه به مشاهدۀ رفتار مصاحبهشونده و ارتباطات غیرکلامی وی میپردازد. همچنین مشاهدۀ نظاممند رفتارهای مشخص در بازۀ زمانی تعیینشده هم در این دسته قرار میگیرد.
مشاهده میتواند به عنوان روش اصلی پژوهش برای توصیف کیفی یا کمی رویدادها بکار گرفته شود. افزون بر این میتواند در گامهای نخستین پژوهش برای اکتشاف یک ناحیه یا در پایان پژوهش برای تکمیل دادهها بکار گرفته شود. به طور کلی میتوان گفت که اگر پرسش و هدف پژوهش در رابطه با این است که مردم چه کاری انجام میدهند یکی از راههای مشخص برای پژوهشگر این است که رفتار آنها را مشاهده کند. البته اگر هدف کشف معنای رفتار مردم تعریف شود، پژوهش کیفی و اگر تعداد رفتار، پژوهش کمی است.
در مشاهده میتوان هم کیفیت رفتارها و هم کمیت آنها را بررسی کرد. مراحل پیشنهادی برای انجام مشاهده عبارتاند از:
- انتخاب مکان و افراد مناسب برای مشاهده
- کسب اجازه از مکان یا افراد مورد مطالعه
- تعیین دادهها و اطلاعات مناسب برای پاسخگویی درست به پرسشهای پژوهش. این دادهها میتوانند یادداشتهایی از رفتار افراد و یا ترسیمهایی از محیط تعریف شوند. میزان نیازمندی به مشاهدههای کیفی و کمی را هم میتوان تعیین کرد.
- انتخاب و طراحی ابزار و پروتکلهای مناسب برای مشاهدۀ مشارکتکننده/ غیر مشارکتکننده
- مشاهدۀ مکان یا افراد با استفاده از پروتکل تعریف شده و ثبت دقیق دادهها و اطلاعات با استفاده از ابزار مشخص شده
بسیاری از چالشهای اخلاقی که در بحث گردآوری داده وجود دارند، ممکن است در این مورد هم بوجود آیند. با این حال، چالشهای زیر بیشتر در بخش مشاهده نمود پیدا میکند:
- مرزهای مجاز برای مشاهده باید به صورت شفاف مشخص شوند.
- پژوهشگر باید مراقب باشد تا زندگی خصوصی مشارکتکننده مورد مشاهده قرار نگیرد.
- چالش دیگر، پدیدهای به نام واکنشپذیری (reactivity) است. این احتمال وجود دارد که رفتار واقعی فرد در تأثیر پژوهشگر و فرایند مشاهدۀ وی قرار گیرد. راهکار پژوهشگر ممکن است مطالعۀ نهان تعریف شود که خود چالشهایی را به همراه دارد.
شاید یکی از مهمترین شیوههایی که بشر برای ارضای حس کنجکاوی خود استفاده کرده است پرسیدن بوده است. در زمانی که هر کودک کنجکاوی به صحبت کردن روی میآورد پرسش از اطرافیان یکی از شیوههای مهم گردآوری داده در مورد جهان اطرافش بوده است. بنابراین میتوان گفت که یکی از شیوههای گردآوری داده پرسش مستقیم از افراد است. در روشهای علمی و دانشگاهی پرسش گاهی توسط مصاحبهگر در قالب مصاحبه پرسیده میشود و گاهی به صورت نوشته در قالب پرسشنامه به پاسخدهندگان تحویل داده میشود.به طور کلی این شیوه در طیفی میان ساخت یافته و غیر ساخت یافته قرار میگیرند. در واقع هرچه پرسشها و پاسخ آنها بیشتر از پیش تعیین شوند ابزار ساختیافتهتر است و هر چه پرسشها بازتر و پاسخها کمتر از پیش مشخص شوند ابزار غیر ساختیافتهتر است.
مصاحبه یکی از ابزارهای این شیوه است که هدف آن پرسیدن مجموعه پرسشهایی در رابطه با پژوهش از مشارکتکنندگان است. مصاحبه دارای گونههای ساختیافته، نیمه ساختیافته، و غیر ساختیافته و همچنین سبکهای رودررو، تلفنی، برخط، ایمیلی، و ... است.کیفیت دادههای مصاحبه بستگی به پرسشهایی دارد که پژوهشگر میپرسد. پرسشهای کمتر و بازتر مانند «دربارۀ زمانی صحبت کن که ...» یا «چگونه این موضوع را توصیف میکنید ...» یا «چه احساسی نسبت به آن دارید ...» میتواند دادههای کیفی و بهتری را ایجاد کند.
پرسشنامه یکی دیگر از ابزارهایی است که به پژوهشگر اجازۀ پرسش مستقیم از افراد را میدهد. این ابزار یکی از ابزارهای اصلی گردآوری داده در راهبرد پیمایش است، و به دلیل این که از هر فرد درخواست میشود تا به مجموعۀ یکسانی از پرسشها پاسخ دهد، زمینه برای گردآوری داده از نمونۀ بزرگی از افراد به منظور تجزیه و تحلیل کمی فراهم میکند.در این ابزار از فرد درخواست میشود تا پرسشهایی را بخواند و به آنها با علامت زدن یا نوشتن مطلبی پاسخ دهد. این پرسشها میتوانند باز یا بسته تعریف شوند. در پرسشهای باز، پاسخگو عبارتبندی و طول پاسخ را تعیین میکند و در گونۀ بسته، پاسخگو فقط اجازۀ انتخاب پاسخهایی را دارد که از پیش تعیین شدهاند.
مراحل گردآوری داده به شیوۀ پرسش عبارتاند از:
- تعیین مکان و مشارکتکنندگانی که قرار است پرسش از آنها صورت گیرد
- کسب مجوزهای لازم از مکان و مشارکتکنندگان
- تعیین دادهها و اطلاعات مناسب و همچنین باز و بسته بودن پرسشها با توجه به کیفی یا کمی بودن دادهها
- انتخاب و طراحی مصاحبه یا پرسشنامه و همچنین تدوین پروتکل اجرای آنها
- توزیع پرسشنامه در میان افراد به شیوههای دستی یا الکترونیکی و گردآوری آن/یا وقت گرفتن برای مصاحبۀ حضوری، تلفنی، و یا اینترنتی و انجام آن
توضیحات بیشتر درباره موارد بالا در بخش طراحی ابزار پژوهش آمده است.
اخلاق در پرسش، اخلاق در مصاحبه و پرسشنامه را دربرمیگیرد که موضوعهای زیر در مورد آن بیشتر مطرح است:
- پرسشکننده همواره باید در نزد مشارکتکننده مناسب و قابل قبول رفتار کند.
- باید از پرسشهای متعصبانه و اعمال فشار برای جواب پرهیز شود.
- محرمانگی دادهها و اطلاعات به ویژه برای پاسخ به پرسشهایی که ممکن است برای مشارکتکننده مشکل بیافریند تضمین شود.
- زمان مناسب برای پاسخ به پرسشها تعیین شود.
- پرسشها باید به اندازهای تعریف شوند که مشارکتکننده بتواند به مسئولیتهایش برسد.
برای گردآوری داده در شرایط کنترل شده از شیوۀ آزمایش استفاده میشود. به طور کلی در این شیوه ابتدا عملی انجام میشود و سپس پیامدهای آن عمل بررسی میشود. البته این موضوع محدود به علوم پایه نیست، بلکه پژوهشگران علوم اجتماعی هم میتوانند رفتار افراد را به صورت کنترل شده در آزمایشگاه یا به صورت شبیهسازی مورد بررسی قرار دهند. بدین منظور، ابتدا گروهی از افراد را انتخاب میکنند، در مرحلۀ بعد، آزمایشی را در مورد آنها انجام میدهند و سپسپیامدهای آن آزمایش را بررسی میکنند. کیفیت چنین آزمایشهایی بستگی به ایجاد شرایط بهینه برای مشارکتکنندگان دارد. شرایط بهینه در این است کهمشارکتکننده نباید اجباری در این رابطه احساس کند. بنابراین وظیفۀ پژوهشگر فراهمسازی شرایطی است که مشارکت کننده بتواند طبیعی رفتار کند. شبیهسازی موقعیت و نقشآفرینیمشارکتکنندهنمونههایی از شیوۀ آزمایش برای رشتههای غیر علوم پایه است .
شیوۀ آزمایش میتواند دادهها و اطلاعات مناسبی را با توجه به شرایط کنترل شدۀ پژوهش فراهم سازد. کنترل شرایط به پژوهشگر این امکان را هم میدهد تا نتایج آزمایشهای گوناگون را با یکدیگر مقایسه کند. این شیوۀ گردآوری داده برای پژوهشهایی مناسبتر است که تعداد مفاهیم و گزارهها کم و تعریف آنها مشخص باشد. همچنین این شیوه بیشتر در آزمون فرضیه و پژوهشهای تبیینی برای آزمون کنترل شدۀ فرایندهای علی مناسب است. نکتۀ دیگر، تفاوت این شیوه با شیوۀ مشاهده است. در شیوۀ آزمایش، برخلاف شیوۀ مشاهده، شرایط در کنترل پژوهشگر است. در واقع پژوهشگر آزمایشی را بنا نهاده است تا بتواند شرایط مناسب با اهداف پژوهش خود را ایجاد کند.
در این روش نیازمند آزمایشگاه یا مکانی مناسب برای فراهمسازی شرایط کنترل شده برای آزمایش وجود دارد. این آزمایشگاه میتواند در یک مکان فیزیکی و یا یک محیط مجازی استقرار یابد. بنابراین پیش از شروع گردآوری باید امکانات و تسهیلات لازم برای انجام آزمایش فراهم شود. گردآوری داده در این شیوه با مراحل زیر انجام میپذیرد:
- تعیین مکان آزمایش/ مشارکتکنندگان و به طور کلی متغیرهای مناسب برای شرکت در آزمایش
- کسب مجوزها و اجازه از افراد مورد مطالعه
- تعیین دادهها و اطلاعات مناسب مانند متغیرهای مستقل، وابسته، و کنترل
- طراحی و انتخاب ابزار و پروتکلهای مناسب برای ثبت و ضبط آزمایشها
- مدیریت انجام آزمایش و ثبت پیامدها
پژوهشگر باید در گردآوری داده به شیوۀآزمایش به چالشهای گوناگونی توجه کند که شاید کمتر در شیوههای دیگر با آن مواجه میشود. در ادامه به برخی از این چالشها اشاره میشود:
- در بیشتر موردهای آزمایش، بیان هدف پژوهش به سوژۀ آزمایش ممکن است باعث تغییر رفتار وی شود. بنابراین پژوهشگر باید تعیین کند که نهانسازی و فریب موضوع آزمایش تا چه میزان لازم است و آیا ارزش آن به اندازهای است که اخلاق پژوهش را زیر سؤال ببرد.
- در آزمایش، سوژهها ممکن است در شرایط غیر معمول قرار گیرند و یا تجربههای متفاوتی را بگذرانند. حتی اگر سوژهها آسیب فیزیکی هم نبینند، همیشه احتمال آسیب روانی وجود دارد. بنابراین پژوهشگر باید آثار روانی آزمایش خود را در نظر بگیرد و تعادلی را میان ارزش پژوهش و آسیب احتمالی برقرار سازد.
Abbott, Pamela, and Roger Sapsford. 2006. “Ethics, Politics and Research.” In Data Collection and Analysis, edited by Roger Sapsford and Victor Jupp, 2nd ed., 291–312. London: SAGE Publications
Babbie, Earl. 2013. The Practice of Social Research. 13th ed. Wadsworth, Cengage Learning
Creswell, John W. 2012. Educational Research: Planning, Conducting, and Evaluating Quantitative and Qualitative Research. 4th ed. Boston, MA: Pearson Education, Inc
de Vaus, David A. 2001. Research Design in Social Research. London: SAGE Publications
Descombe, Martyn. 2010. The Good Research Guide: For Small-Scale Social Research Projects. 4th ed. Berkshire: Open University Press
Eisenhardt, Kathleen M. 1989. “Building Theories from Case Study Research”. The Academy of Management Review 14 (4) (October): 532–550
Finnegan, Ruth. 2006. “Using Documents.” In Data Collection and Analysis, edited by Roger Sapsford and Victor Jupp, 2nd ed., 138–151. London: SAGE Publications
Foster, Peter. 2006. “Observational Research.” In Data Collection and Analysis, edited by Roger Sapsford and Victor Jupp, 2nd ed., 57–92. London: SAGE Publications
Gibson, William J., and Andrew Brown. 2009. Working with Qualitative Data. London: SAGE Publications Ltd
Heaton, Janet. 2008. “Secondary Analysis of Qualitative Data: An Overview.” Historical Social Research / Historische Sozialforschung 33 (3 (125)) (January 1): 33–45
Ibert, Jérôme, Philippe Baumard, Carole Donada, and Jean-Marc Xuereb. 2001. “Data Collection and Managing the Data Source.” In Doing Management Research: A Comprehensive Guide, edited by Raymond-Alain Thietart. London: SAGE Publications
Long-Sutehall, Tracy, Magi Sque, and Julia Addington-Hall. 2011. “Secondary Analysis of Qualitative Data: A Valuable Method for Exploring Sensitive Issues with an Elusive Population?” Journal of Research in Nursing 16 (4): 335–344
Merriam, Sharan B. 2010. “Qualitative Case Studies.” In International Encyclopedia of Education, edited by Penelope Peterson, Eva Baker, and Barry McGaw, 3rd Ed., 456–462. Oxford: Elsevier
Miller, Delbert C., and Neil J. Salkind. 2002. Handbook of Research Design and Social Measurement. 6th ed. Thousand Oaks, California: SAGE Publications
Sapsford, Roger, and Victor Jupp. 2006. Data Collection and Analysis. 2nd ed. London: SAGE Publications
Saunders, Mark, Philip Lewis, and Adrian Thornhill. 2009. Research Methods for Business Students. Research Methods for Business Students. 5th ed. Harlow, England: Pearson Education
Stake, Robert E. 2005. “Qualitative Case Studies.” In The Sage Handbook of Qualitative Research, edited by Norman K. Denzin and Yvonna S. Lincoln, 3rd Ed., 443–466. Thousand Oaks, California: SAGE Publications
Wilson, Michael, and Roger Sapsford. 2006. “Asking Questions.” In Data Collection and Analysis, edited by Roger Sapsford and Victor Jupp, 2nd ed., 93–123. London: SAGE Publications
در ادامه منابع مفید برای مطالعه بیشتر - به تفکیک نوع منبع - آمدهاند.
- آیا این کار یعنی انتخاب یک مورد برای مطالعه مانند سازمان ایکس منجر به این میشود که نام مطالعه موردی بر روی آن گذاشته شود؟
- یعنی یک مطالعۀ موردی باید چه شرایطی داشته باشد؟
- یک فرد باشد
- یک سازمان باشد
- یک پروژه باشد
- یک نرم افزار باشد
- یک برنامه آموزشی باشد
- یک مدرسه باشد
- و ....
- چطور موضوع پژوهشم را چارچوببندی کنم؟
- چطور متغیرها و سازههای مناسب برای پژوهشم انتخاب کنم؟
- چطور مدل مفهومی پژوهشم را بسازم؟
- چطور ابزار پژوهشم را بسازم؟
- چی بپرسم؟ از کی بپرسم؟ چطوری بپرسم؟
- چطور بعد از گردآوری داده و تحلیل یافتهها، در بخش نتیجهگیری نوآوری پژوهشم را برجسته کنم؟